Guides

Hvad bruges centrifugalpumper til?

Der findes mange slags pumper. Fra lænsepumper til store og små skibe, benzinpumper på tanken, til mikroskopiske mirakler som kan pumpe nogle få molekyler rundt i levende celler.

Generelt gælder for alle pumper: de bruges til at flytte væsker rundt.

Det gælder endda for øl. Men kun i England.

Alle pumper arbejder med tryk. Væsker bliver flyttet rundt enten med overtryk eller undertryk. Hvad der er forskelligt er hvordan pumpen skaber trykket eller undertrykket. Og der findes mange muligheder.

Du bruger selv pumper

Når det siges at pumper flytter væsker rundt, så er det faktisk ikke helt korrekt. Der findes også pumper til gasarter. Men set med fysikkens øjne er der ikke megen forskel mellem væsker og gasarter. De flyder både mere eller mindre på samme måde. Det er kun tætheden der er forskellig.

Det at være fast, flydende eller gasartet, er jo bare en foranderlig tilstand. Det er temperatur og tryk der bestemmer om et stof er det ene eller andet.

Nogle pumper er blevet så integreret i vores daglige liv, at vi slet ikke tænker på det mere. Cykelpumpen for eksempel. En tankstation ville ikke være ret meget uden pumper. De bruges til både benzin og luft.

Hvordan fungerer en centrifugalpumpe?

Centrifugalpumpen er den mest udbredte pumpe til vandlignende væsker. Dvs. væsker hvis viskositet minder om vandet. Det er viskositeten der bestemmer en væskes flydekarakteristik.

Centrifugalpumpen arbejder med høje hastiheder. Den drives af en motor og et pumpehjul. Hjulet er en såkaldt impeller.

Væsken bliver ledt ind tæt på pumpehjulets akse. Pumpehjulets spiralarme tager så fat i væsken og slynger den ud. Væsken bliver derved accelereret igennem centrifugalkraften.

Leder du efter en centrifugalpumpe, prøv Iversens Trading. Det er en af de få virksomheder der stadig holder et lager med nicheprodukter. I webshoppens tidsalder er det ellers en sjældenhed at finde en virksomhed der faktisk har et varelager. Især når det drejer sig om andet end mainstream forbrugsvarer.

Hvad bruges centrifugalpumper til?

En centrifugalpumpes rotor bevæger væske men bliver kaldt for en impeller. Det er nok fordi den ikke skal skabe fremdrift, men skal drive væsken frem. En centrifugalpumpe kan gøre dette med høj fart og også flytte store mængder væske.

Centrifugalpumper bruges derfor alle steder hvor der skal flyttes store mængder vandige væsker hurtigt rundt.

Fx i landbrug og vandværker, til gylle, til spildevand men også drikkevand.

Spiralpumper er typisk støbt af jern, bronze eller rustfrit stål. De er robuste fordi deres virkemåder er simple.